Багаторічна практика ведення цивільних справ показує, що наші суди не дуже прагнуть розглядати справи і в цьому непрагненні їм допомагає Цивільний процесуальній кодекс. Зокрема, положення про повернення заяви або скарги, відмови у відкритті провадження, залишення заяви або скарги без розгляду, закриття провадження та інші. Поточний зміст цих положень повною мірою відповідає риториці чергової судової реформи, а саме «розвантажити» суди, запобігти «зловживанням процесуальними правами» і тому подібне. Забезпечується це дуже просто. Відповідні статті ЦПК висувають низку вимог до позивачів, відповідачів та інших учасників цивільного процесу. Ці вимоги зводять до мінімуму або нанівець можливості людини захистити свої права в суді.

В умовах такого «правосуддя» постає питання, як повернути сплачений судовий збір.

Стаття 7 Закону України «Про судовий збір» проголошує таку можливість. Питання про повернення судового збору суд має вирішити самостійно, тобто у зверненні зацікавленої особи немає потреби. Але певний досвід заважає уявити таку люб'язність наших судів до тих, хто туди звертається. Отже, будемо реалістами. Треба написати заяву про повернення сплаченої суми. Законодавство не містить будь-які вимоги до такої заяви і вона пишеться у довільній формі.

Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників» від 3 серпня.2011 року № 845 визначено, що сплачена сума судового збору повертається органами Державної казначейської служби на підставі відповідної ухвали суду.

Згідно з п.6 Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників заявник подає до органу казначейства:

- заяву про виконання рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід переказати кошти, або даних про переказ коштів у готівковій формі через банки або підприємства поштового зв’язку, якщо такий рахунок відсутній,

- ухвалу суду про повернення судового збору,

- оригінал або копію розрахункового документа, який підтверджує переказ коштів до бюджету.

Значно складніше буде повернути судовий збір, який було сплачено помилково. За таких обставин треба керуватися наказом Міністерства фінансів «Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів» від 3 вересня 2013 року № 787. Згідно з Порядком, затвердженим цим наказом, повернення помилково зарахованих до бюджету платежів здійснюється органами Державної казначейської служби шляхом оформлення відповідних розрахункових документів.

Платежі в національній валюті повертаються на рахунки платників, що відкриті в банках або органах казначейства, які вказані в їх (платників) заявах або у випадках повернення судового збору в поданнях суду. Повернення платежів платникам - фізичним особам, які не мають рахунків у банках, може відбуватися готівкою за чеком органу казначейства з банківських рахунків цього органу казначейства, або з відповідних рахунків підприємства поштового зв’язку, вказаних у заяві платника чи його довіреної особи, а у випадках повернення судового збору в поданні суду .

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету» від 16 лютого 2011 року №106 органами, що контролюють справляння надходжень до бюджету за кодом бюджетної класифікації 22030000 «Судовий збір та надходження від звернення застави у дохід держави», визначено суди загальної юрисдикції. Таким чином, подання до органів Державної казначейської служби про повернення помилково зарахованого судового збору видають відповідні суди загальної юрисдикції.

Отже, особа, що помилково сплатила судовий збір, має звернутися до суду, на рахунок якого вона здійснила оплату, з заявою за формою, встановленою Порядком повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів затвердженим наказом Міністерства фінансів України №787 від 3 вересня 2013 року . До заяви додаються оригінал або банківська копія документу про сплату судового збору, копії паспорта та ідентифікаційного коду, копія довіреності представника юридичної особи.

Отримавши подання суду, особа, що помилково сплатила судовий збір, нарешті може звернутися до відповідного органу Державної казначейської служби з заявою про повернення цих помилково сплачених коштів з бюджету. До заяви додається оригінал подання суду та оригінал або копія документу про сплату судового збору.