4 серпня цього року набув чинності закон України № 2120-VIII від 22 червня 2017 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин». Прочитавши цей закон, я згадав одну історію.

У далекому 1983 році на лекціях з цивільного права нам (студентам) для прикладу того, яке значення має кожне слово в законі, розповідали наступну історію.

До революції 1917 року, а скоріш за все, до Першої світової війни, світські і не дуже дами мали звичку прогулюватися з собачками по перону Київського залізничного вокзалу. Часто-густо, собачки здіймали галас і навіть кидалися на тих, хто поспішав на поїзд. Іноді перебування на пероні було просто нестерпним. Міська влада, щоб покласти цьому край, видала циркуляр, який забороняв прогулянки з собачками на пероні Київського вокзалу. Об’яву про заборону вивісили на видному місці. Один з професорів Київського університету св. Володимира, ім’я якого історія не зберегла, пропонував київській владі змінити всього одне слово в цьому циркулярі. Влада тоді ще слухала професорів. Але відповідь була: «Ну, яка різниця. І так все зрозуміло». Наступного дня професор вийшов на перон Київського вокзалу, тягнучи за собою на мотузці корову. Зрозуміло, що корова створювала на пероні набагато більше незручностей, ніж ті собачки разом взяті. На вимогу поліції забрати корову з перону, професор показував на об’яву та, обертаючись на корову, відповідав: «Здається, це не собачка.»

Так ось, закон № 2120-VIII залишає далеко позаду той циркуляр колишньої київської влади.

Зокрема, цей закон змінив ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

В диспозитивній частині цієї статті, тобто в тій части, де сказано кого й за що будуть карати, зазначено, серед іншого, і недопустимість «залишення тварин напризволяще». Але, даруйте, законодавець не пише до кого це відноситься, хто є суб’єктом адміністративного правопорушення. І тому це відноситься до всіх нас. І не схоже на те, що законодавець не знає про існування власника тварини, бо коли в законі мова заходить про конфіскацію тварини, законодавець так прямо й зазначає «перебування тварини у власника». Отже, проходячи повз безпритульну тварину ми наражаємося на штраф від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Далі більше. Закон вносить зміни до Кримінального кодексу України.

Стаття 299 зараз виглядає наступним чином.

"Стаття 299. Жорстоке поводження з тваринами

1. Жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій -

караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, -

караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або у присутності малолітнього чи неповнолітнього, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років".

Але до «хребетних» відносяться й гризуни (миші, криси тощо). Організація по продовольству і сільському господарству, що входить до складу Організації Об'єднаних Націй, зазначає, що світові втрати від шкідників сільськогосподарських рослин, зокрема і від хребетних з класу ссавців, особливо з загону гризунів, щорік складають приблизно 20—25% світового урожаю продовольчих культур.

Тобто, від 4 серпня сільгоспвиробникам, потенційно, загрожує все, що зазначено в ст. 299 КК України. Ну, і всім нам, хто на своїй дачі чи садибі вирішить позбавитися «хребетних» шкідників.

Звичайно, я не думаю, що завтра кинуться захищати всіх підряд «хребетних». Також, зрозуміло, що закон у такій редакції викличе лише посмішку у серйозних людей з правоохоронних органів, але в наших державних установах є й інші люди…