Укази Президента України «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів»



12 грудня цього року Президент України підписав Укази №412/2017 та №413/2017 «Про ліквідацію та утворення місцевих загальних судів».

Згідно з Указом №412/2017 ліквідуються Черкаський районний суд Черкаської області, Чигиринський районний суд Черкаської області, Придніпровський районний суд Черкас і Соснівський районний суд Черкас. Замість них створюється Черкаський окружний суд з місцезнаходженням в місті Черкасах, юрисдикція якого поширюється на райони, де раніше діяли суди, які ліквідуються.

Також вносяться зміни до розділу «Черкаська область» Мережі місцевих загальних судів, затвердженої Указом Президента від 20 травня 2011 року № 591 «Питання мережі місцевих загальних та апеляційних судів», зокрема виключаються пункти 18, 19,22,23 і назва підрозділу «м. Черкаси».

Згідно з Указом № 413/2017 ліквідуються Першотравневий районний суд Чернівців, Садгірський районний суд Чернівців і Шевченківський районний суд Чернівців і створюється Окружний суд Чернівців з місцезнаходженням в місті Чернівцях. Так само вносяться зміни до розділу «Чернівецька область» Мережі місцевих загальних судів, затвердженої Указом Президента від 20 травня 2011 року №591 «Питання мережі місцевих загальних та апеляційних судів» і виключається назва підрозділу «Чернівці» та пункти 12-14.

Таким чином, почався дуже важливий процес відходу від радянської моделі територіального судоустрою, що цілком повторював структуру адміністративно-територіального поділу країни і не враховував завдання та потреби відправлення судочинства, які суттєво відрізняються від завдань та потреб адміністративного управління.

Цей процес вимагатиме певної виваженості та послідовності. Ось перший приклад складнощів, що будуть виникати на цьому шляху.

Державна судова адміністрація на лівому березі Києва планує створити два суди - Дарницький окружний і Дніпровський окружний (шляхом об’єднання Дніпровського та Деснянського районних судів).

Проте судді Деснянського районного суду Києва проти цього. Відповідне рішення вони ухвалили на зборах суддів Деснянського району м. Києва 7 грудня цього року. Зокрема, в своєму рішенні вони відзначають, що Дарницький район по території, чисельності населення і кількості суддів районного суду є найменшим серед трьох судів, розташованих на лівому березі Києва. При цьому Деснянський район Києва є найбільшим за чисельністю населення і величиною території.

Також, наголошується в цьому рішенні, що у разі об'єднання Деснянського і Дніпровського судів судді змушені будуть багато часу витрачати, щоб дістатися з одного приміщення в інше, оскільки територіально будівлі знаходяться на значній відстані один від одного. «Такі ситуації будуть постійними, що призведе до втрати процесуального часу для розгляду інших судових справ, і як наслідок - матимуть місце порушення розумних строків розгляду справ і перешкоджання здійсненню правосуддя і доступу до нього.

В рішенні зазначено, що приміщення Дніпровського та Дарницького районних судів м. Києва, які розташовані по вул. Кошиця, є суміжними будівлями і колегії суддів не буде потрібен виїзд в будь-яке інше приміщення, буде забезпечена можливість здійснення певної спеціалізації суддів, заощаджено процесуальний час для розгляду справ, що покращить доступ до правосуддя пересічних громадян.