Щодо законопроекту про осучаснення фінансової складової вимог до форми правочину

25 травня цього року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону № 6507 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України. Метою змін є осучаснення фінансової складової вимог щодо форми правочину. Цим проектом пропонується внести зміни до Цивільного кодексу України та передбачити, що у письмовій формі належить вчиняти правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у п’ять і більше разів розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня року, у якому здійснюється правочин, крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 цього Кодексу. На сьогодні ця межа дорівнює сумі, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (340 гривень).

Нажаль, поза увагою законодавця залишилась очевидна суперечність положень пункту 3 частини.1 ст. 208 ЦК України, в який і пропонується внести зміни, частині 1 ст. 206.

В ч.1 ст. 206 ЦК зазначено: «Усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність». Закон не роз’яснює, що це за правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення і тому на практиці під правочини між фізичними особами за п.3 ч.1 ст. 208 підпадуть будь-які правочини між фізичними особами. Що ми і маємо на сьогодні. Хоча в ст. 208 і зазначено: «…крім правочинів, передбачених частиною першою статті 206 цього Кодексу», застосувати це положення неможливо через невизначеність положень ч.1 ст. 206.

Щодо запропонованої межи, яка відокремлює усні правочини від правочинів, що мають укладатися у письмовій формі хотілося б зазначити наступне.

Середня заробітна плата в Україні в квітні цього року склала 6659 грн. Це звичайно статистика, в житті зрозуміло гірше. Сума, що перевищує у п’ять і більше разів розмір мінімальної заробітної плати (на сьогодні ця сума складає 16000 грн.) не така, щоб кинути її напризволяще. Будь-яка людина, що побувала хоча би один раз в наших судах, знає або принаймні здогадується, як воно чогось добитися з письмовими договорами та іншими документами в руках, то що казати про перспективи судового захисту у правовідносинах, встановлених усними правочинами. Сьогодні ми практично беззахисні але й суми не великі. Якщо запропоновані зміни будуть прийняті, то єдине, що якось виправить положення – це інфляція.